Skip to Content

Naš mali blog

Božena Kapisoda već 55 godina frizira vjerne mušterije

Izvor: Klix.ba

Božena Kapisoda, banjalučka frizerka ovim zanatom se bavi 55 godina. Danas, iako je u penziji, u frizerski salon, u centru Banje Luke, koji nosi njeno ime, redovno dolazi zbog svojih višedecenijskih mušterija, te da s kćerkama koje su naslijedile njen posao, podijeli pokoji savjet.

Zbog svog izbora zanimanja nikada se nije pokajala, a da se ponovo rodi, opet bi učila ovaj zanat.

Ekipa Anadolu Agency (AA) s Boženom Kapisoda razgovarala je u salonu, gdje smo imali priliku upoznati i njene mušterije koje su joj vjerne od samog početka njene karijere.

Jedna od njih je i Radmila Kovačević, koja dolazi kod Božene već više od 50 godina. Upoznale su se na korzu, na frizuru je došla u salon majstora Berbera gdje je Božena tada radila.

S obzirom da je Radmila, inače brineta, jako željela da postane plavuša, Božena ju je ofarbala i napravila joj frizuru, pa se Radmila od osamnaeste godine farba isključivo kod Božene. Prisjetila se i da joj je Božena napravila frizuru za vjenčanje, ali i u novembru prošle godine za proslavu 50 godina braka.

“Uvijek sam sigurna iz razloga što dolazeći u ovaj frizerski salon nikad nisam izašla nezadovoljna. Kada dođem umorna sa posla, njena topla riječ i savjeti zbog kose, frizure i ostalog, pomažu mi da se opustim”, ispričala je Radmila Kovačević.

Božena Kapisoda nije namjeravala postati frizer, želja joj je, zbog ljubavi prema crtanju, bila da upiše umjetničku školu, ali pošto bi morala otputovati u Zagreb ili Split, odlučila je da ipak ide na zanat u Osijeku, u kojem je tada živjela.

Već za vrijeme školovanja, nakon dva mjeseca friziranja i šišanja, dobila je i prvu nagradu za svoj rad. Nakon školovanja i jedne godine rada, preselila se u Banju Luku i dobila priliku da radi u čuvenom banjalučkom frozerskom salonu u vlasništvu porodice Berber. Nakon deset godina rada, odlučila je da se osamostali, otvorila je salon u naselju Bulevar, a sadašnji salon radi od 1980. godine.

S dolaskom u Banju Luku nastavila je da niže uspjehe na brojnim takmičenjima koja su se održavala u ovom gradu, u Sarajevu, te mnogim drugim evropskim gradovima.

“Na takmičenja sam išla i u Grčku, i u Beč, Pariz, London, obišla sam puno svijeta. Meni je žao što sad frizeri ne mogu baš toliko da putuju, nego baš ko može, ali ima mladog svijeta koji bi zbilja trebalo poslati na takve revije i seminare, da uče”, kaže Božena.

Kaže da su joj sva priznanja koja ja dobila tokom dugogodišnje karijere mnogo značila i za posao, ali i za ličnu satisfakciju. Naročito kada je na domaćima takmičenjima bila glavni član žirija.

Sada radi zbog svoje volje i želje, ima dosta mušterija kojima ne naplaćuje, jer su se kroz posao razvila i brojna prijateljstva.

“Mušterija sada dolaze kao u svoju kuću”, kaže Božena i objašnjava da njene kćerke, Ivana i Jelena, koje su naslijedile salon, nisu završile frizersku školu nego su tek kasnije polagale kako bi dobile diplomu za rad.

Na pitanje da li joj je drago što su je naslijedile kćerke, odgovara da jeste, iako je u pitanju težak posao.

“Ako ništa, to je jedna obaveza koja se mora ispunjavati, radi mušterije sve činiš i da li treba doći u ovoliko sati ili onoliko, sve moraju da budu zadovoljne i to je baš velika obaveza”, kaže Božena.

S obzirom da se kao najteži dio frizerskog zanata često navodi višečasovno stajanje, Boženu Kapisoda smo pitali da li joj je to ikada predstavljalo problem.

“Meni nije, ja sam navikla, zbilja mi nije teško, mogla bih stajati od jutra do večeri. Nekada sam znala po tri dana i noći ne spavati za Novu godinu, i radila sam sve vrijeme”, priča Božena.

Kaže da se tokom svih ovih godina mnogo stvari promijenilo. Prisjetila se koliko je bio moderan minival, koji i danas poneko traži, jer su moderne kovrdže.

“Svake godine, ma svaki mjesec ima nešto novo ili u šišanju ili sam sebi zadaš nešto, pa sama izmislim samo da bude nešto novo”, kazala je ona i dodala da joj nije bilo teško pratiti sva dešavanja, jer voli svoj zanat i od srca ga radi.

Poredeći prošlost i sadašnjost, istakla je da je sada mnogo lakše i brže raditi.

“Prije su se navijale mušterije, pod haubu išle, a sad se sve fenira, brže je i lakše. Svaka mušterija bude za čas gotova”, kaže Kapisoda.

Kaže da cijeni svoj zanat, jednako kao što neko drugi završi fakultet, a na pitanje da li ga drugi cijene kaže da ne zna, ali da je vjeruje da su dobri majstori uvijek cijenjeni. Žao joj je što danas dosta mladih završava ovaj zanat, ali nemaju uslove da rade i ne mogu da se pokažu.

Ona i dalje voli svoj posao, a osim šišanja, najviše voli praviti punđe i velne, odnosno talase. I danas joj drugi frizeri šalju mušterije za velne. Na pitanje da li nekome nije uspjela napraviti željenu frizuru, kaže da joj je žao što jednoj voditeljici nije napravila štiklu od kose, ali da će to uraditi prvom sljedećom prilikom.

Prisjetila se i vremena kada u Banjoj Luci nije bilo struje, pa je grijala vodu na plinskoj peći, a njene mušterije morale su sušiti kosu pored peći. Namještala je četke, lakirala kosu, pa su mušterije izgledale ko isfenirane.

“Drugi frizeri su se čudili i dolazili vidjeti šta radim”, dodala je Božena Kapisoda.

0 0 Continue Reading →

Frizerka duže od pola vijeka

Izvor: eTrafika

Božena Kapisoda slavi jubilej – 55 godina frizerskog rada, a od kojih 35 u vlastitom salonu u Banjaluci.

Iako su joj 73 godine, od friziranja vjernih mušterija ne odustaje, kao ni oni od njenih usluga, te kod Božene pojedini dolaze još od davne 1961. godine.

Ova dama prisjetila se svojih početaka kod “Berberina” u Gospodskoj ulici, a o njenim frizerskim sposobnostima govori i to što je prvu nagradu dobila nakon svega dva mjeseca šišanja i friziranja.

“Znala sam da ujutro imam punu radnju mušterija, koje su me čekale da otvorim, a kada je Nova godina otvarala sam salon u dva sata poslije ponoći”, prisjeća se Božena početaka.

Frizerske vještine sticala je i pokazivala na mnogim takmičenjima i edukacijama u Evropi, o čemu svjedoče diplome iz Beča, Londona, Pariza, a na frizerskim takmičenjima u Banjaluci bila je glavni član žirija.

Za trendove kada je riječ o frizurama kaže da se nisu puno mijenjali, te da se moda uvijek vraća.

Priča da joj žene danas uglavnom dolaze na feniranje, talase i punđe, a po umijeće pravljenja talasa ili velni i punđi pročula se i kod mladih, koji su joj sve češće mušterije.

Kada je u pitanju njen izgled, kaže da je sama zadužena za frizuru, te da je kod frizera išla samo za svoju svadbu.

Među brojnim uspomenama prisjetila se i one manje lijepe, kada je zapalila frizerski salon jer je ostavila uključen fen, ali je zahvaljujući solidarnosti uspjela da ga ponovo otvori već u roku dva dana. Sjetila se i perioda kada je mušterije fenirala bez struje.

“Na plinsku peć sam sušila kosu. Puna radnja žena i svi dolaze pitati kako to radim, a fenirala sam tako da prosušim kosu, stavim četke i malo izlakiram”, kaže Božena, koja je vlasnica istoimenog salona u zanatskom centru “Veselin Masleša”.

Nasljednice zanata

Kćerke Jelena Kapisoda-Tojčić i Ivana Malivojević, bez obzira na to što su završile gimnaziju i ekonomsku školu, spletom okolnosti krenule su majčinim stopama. Iako ima svoje mušterije, Božena kaže da više dođe kao savjetnica kćerkama u frizerskom radu.

0 1 Continue Reading →

Moja priča, moj biznis plan!

 

Ovog puta ćemo vam prestaviti još jednu preduzetnicu iz Banja Luke,  koja je takođe bila učesnica 3. Preduzetničke akademije. Jelena Tojčić je vlasnica frizerskog salona “Studio Božena”, koji ima tradiciju dugu 35 godina. Priča je počela kada je Jelenina majka 1980.godine u srcu Zanatskog centra otvorila  salon, gdje je i danas lociran.

Jelena je nastavila porodičnu priču povratkom iz Londona, gdje je živjela i radila kao frizer preko deset godina. U Londonu je i stekla formalno obrazovanje na Vidal Sassoon akademiji za frizere. Ljubav prema ovom zanatu se rodila još kada je bila u osnovnoj školi, kada je sa majkom otišla na reviju frizera u Zagreb. Kasnije, tokom srednje škole šišala je sve svoje drugarice.

Kao svaki dobar preduzetnik i Jelena je željena da unaprijedi svoje poslovanje. Za Preduzetničku akademiju je čula od mušterije u svom salonu. Prijavila se i nije se pokajala, kako kaže: “BIlo mi je žao kada smo završili sa treningom. Iako je trening bio zahtjevan, svaki put sam se kući vraćala u dobrom raspoloženju.  Trener je bio odličan. Posebno mi se svidjelo što se sve uči kroz igru i na konkretnim primjerima”.

Na Preduzetničkoj akademiji Jelena je bila vođa tima sa kojim je zajedno radila na izradi biznis plana za unaprijeđenje svog poslovanja. Takođe, imala je priliku da prezentuje svoj biznis plan pred komisijom koju su činili predstavnici bankarskog sektora, razvojnih agencija, profesionalni konsultanti i uspješni preduzetnici.

“Zadovoljna sam kako sam predstavila svoj biznis plan, a utiska sam da se i komisiji svidjelo. Na ovom treningu sam zaista naučila dosta novih stvari kada je poslovanje upitanju. Upoznala sam svoje slabosti ali i prednosti u odnosu na konkurenciju. Shvatila sam da je za dobro poslovanje, ali inače za uspjeh u životu potrebo izaći iz zone komfora, jer ideja ima, treba biti kreativan, uvijek postoji neko riješenje”.

Na pitanje da li bi drugima preporučila da se prijave na Preduzetničku akademiju Jelena kaže:” Svakako bi preporučila osobama koje imaju svoj biznis,a posebno početnicima. Živimo u vremenu kada je velika konkurencija na tržištu, potrebno je izdvojiti se po nečemu. Bitno je da budući mladi preduzetnici nauče da je potrebno obaviti dosta posla i prije pokretanja vlastitog biznisa. Potrebno je ispitivati tržište, praviti analize o potrebama tržišta. To je upravo ono što sam i ja naučila na Preduzetničkoj akademiji”.

0 0 Continue Reading →